Home » Dzieci » Przechowywanie odciągniętego mleka

Przechowywanie odciągniętego mleka

Przedmioty wielokrotnego użytku, potrzebne do przechowywania mleka, muszą być dokładnie myte. Przepłucz wszystkie pojemniki na mleko, butelki i pozostałe akcesoria zimną wodą, a następnie dobrze umyj w gorącej wodzie z mydłem. Zmywarka do naczyń, podgrzewając wodę do temperatury 82 stopni, odpowiednio wszystko sterylizuje. Aby bezpiecznie przechowywać mleko, postępuj zgodnie z tymi sugestiami:

  • zanim zaczniesz cokolwiek robić, porządnie umyj ręce
  • używaj szklanych lub plastikowych pojemników, niezawierających BPA
  • przechowywanie i transport są najłatwiejsze kiedy używa się jednorazowych plastikowych torebek. Należy jednak używać ich podwójnie na wypadek uszkodzenia zewnętrznej warstwy.
  • używaj pojemników w których mieści się od 120 do 180 g mleka. Do kliku z nich wlej tylko 60g. To ułatwi rozmrażanie i obniży straty.
  • nalewając mleko do pojemnika, pozostaw u góry nieco wolnego miejsca ponieważ przy zamrażaniu jego objętość wzrośnie.
  • na każdej porcji umieść datę. W zamrażalniku ułóż pojemniki tak, aby najstarsze były z przodu. Zapisz też wszystko co w ostatnim czasie jadłaś, a czego zwykle nie jesz. oraz lekarstwa jakie brałaś, nawet aspirynę.
  • nowo przygotowane porcje, możesz dołączyć do wcześniej zamrożonych, ale najpierw schłódź je w lodówce. W innym przypadku mogłyby rozmrozić wierzchnią warstwę tych porcji, które już są w zamrażalniku.
  • mleko z piersi może być bezpiecznie przechowywane w stanie zamrożonym, w czystym pojemniku, przez 4 do 10 godzin (tym dłużej im zimniej jest w pomieszczeniu). Radzimy abyś mleko przeznaczone do użycia w innym dniu wstawiła do lodówki, gdy tylko je odciągniesz.
  • w lodówce mleko może być przechowywane przez okres do ośmiu dni, a jeśli nie zostanie zużyte, należy je zamrozić. Świeże mleko jest dla dziecka lepsze niż to , które uprzednio było zamrożone. Jeśli zatem mleko, które odciągnęłaś, zamierzasz podać w ciągu najbliższych dni, lepiej przechowywać w lodówce i nie zamrażać.
  • mleko można przechowywać:
  1. zamrażalniku, który jest częścią jedno-drzwiowej lodówki – przez dwa tygodnie
  2. w zamrażalniku lodówki z oddzielnymi drzwiczkami przez trzy do czterech miesięcy.
  3. w głębokiej zamrażarce o stałej temperaturze – 18 stopni – przez sześć miesięcy lub dłużej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *